Hamilelikten korunmak için herhangi bir yöntem kullanmadan cinsel ilişkide bulunan kadınların % 80-90’ı bir yıl içinde gebe kalır. Bundan dolayı bir süre ya da bundan sonra hiç bebek istenmiyorsa mutlaka etkili bir gebelikten korunma yöntemi kullanılmalıdır. Pek çok korunma yöntemi arasından size en uygun olanını seçmek için üniversitenizin Mediko-sosyal Sağlık Merkezi Gençlik Danışma Birimi’ne, Aile sağlığı merkezlerine, devlet hastaneleri ve SSK hastanelerine bağlı aile planlaması kliniklerine, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerine, aile hekiminize veya bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz. Gebelikten korunma yöntemleri aşağıdaki gibi anlatılmıştır.
1.Gebelikten korunmak için doğal yöntemler
Gebelikten korunma takvim yöntemi
Olası yumurtlama dönemi esnasında 7-10 gün süre içinde ilişkiye girmemek ya da ek yöntemler kullanarak gebelik önlenir. Yumurtlama tarihinin net olarak tespit edilmesi önemlidir. Bazal vücut ısısı ya da servikal mukus takibi yaparak tespit edilebilir.
Geri çekme yöntemi
Ülkemizde en çok tercih edilen yöntemdir. İlişki esnasında spermlerin vajina içerisine değil de dışarıya boşaltılması işlemidir. Bu yöntemin başarı oranı yüzde 60-70 gibidir. Riskli olduğundan dolayı dikkatli olmak gerekiyor.
2.Gebelikten korunmak için bariyer yöntemleri
Erkek kondomu
Bir çeşit lastikten yapılmış lateksten oluşan çok ince ve esnek bir kılıftır. Cinsel ilişki sırasında, erkek tohum hücrelerinin (sperm) vajinaya geçmesini engeller. Doğru kullanıldığında etkililiği çok yüksek olan bir yöntemdir.
Kadın kondomu
İnce, şeffaf, yumuşak plastikten yapılmış lateks içeren, uçları halka ile gerilmiş kılıf şeklinde bir araçtır. Cinsel ilişkiden önce vajina içerisi- ne yerleştirilir. Cinsel ilişki sırasında spermlerin kadının vajinasına dökülmesini engeller. Spermisid ile birlikte kullanıldığında oldukça etkilidir. Her cinsel ilişkide yeni bir kadın kondomu kullanılması gerekiyor.
Spermisidler (Sperm yok ediciler)
Kadının vajinasına konularak uygulanan jel, fitil ve köpük şeklindeki tabletlerdir. Tabletlerin erimesi için cinsel ilişkiden 10 – 15 dakika önce vajinanın içerisine uygulanmaları gerekir. Vajina içindeki spermleri etkisiz hale getirerek gebeliği önler.
Diyafram
İnce lastikten yapılmış, rahim ağzını örten kubbe şeklinde bir araç olup spermlerinin vajinadan rahme geçmesini engeller. Doğru kullanıldığın da oldukça etkili bir yöntemdir. Cinsel ilişkiden 3 saat önce yerleştirilir ve ilişkiden en erken altı saat sonra çıkarılır.Doğru kullanıldığı taktirde, aynı diyafram yıkanıp kurulanarak iki yıl süreyle kullanılabilir.Anne sütünü etkilemediğinden dolayı emziren kadınlarda da kullanabilir.Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucudur.
Rahim içi araç
Rahim içine konulan küçük plastik bir araçtır. Bakır ve hormon içeren bu araçlar döllenmeyi önler ve çok etkilidir. 10 yıla kadar koruyan tipleri vardır.
Servikal başlık
Küçük boyutta latexten yapılmış bir üründür. Spermisid krem içeren bu ürün servik ağzını kapatarak gebeliği önler.
3.Gebelikten korunmak için hormonal yöntemler
Östrojen ve progesteron veya sadece progesteron içeren ürünlerdir. Yumurtlamayı engelleyerek veya endometriyumun kalınlaşmasını sağlayarak gebeliği önlerler.
Her gün ve önerilen şekilde ağız yolu ile alınmalıdır.Östrojen ve progesteron hormonları içerirler.
Gebelikten korunmak için iğneler
Aylık iğneler
Ayda bir düzenli olarak kalçadan yapılan bu iğneler östrojen ve progesteron içerirler.
3 aylık iğneler
3 ayda bir düzenli olarak kalçadan yapılan bu iğneler sadece progesteron içerirler.
Cilt altı implantları
Ön kol derisinin altına yerleştirilen bu implantlar progesteron içer mektedirler. 3 yıl boyunca progesteron salgılayarak gebeliği önlerler.
Vajinal halka
Ülkemizde olmayan vajinal halka, vajina içerisine yerleştirilir. 3 hafta takılı kalırken bir hafta çıkarılır. 3 hafta boyunca progesteron salgılayarak gebeliği önler.
Doğum kontrol bandı
Doğum kontrol hapları gibi işlev görür. Hormon içeren bu bantlar 3 hafta cilde yapıştırılıp bir hafta çıkarılır. Bu döngü bu şekilde devam ettirilir.
4. Gebelikten korunmak için sterilizasyon (Kısırlaştırma)
Erkek sterilizasyonu (Vazektomi)
Vazektomi diye bilinen bu yöntem spermleri taşıyan tüplerin bağlanmasıyla gerçekleştirilir.
Kadın sterilizasyonu
Laparoskopi ya da açık ameliyatla tüpler bağlanılarak spermlerin geçişi önlenir. Bu şekilde gebelik önlenmiş olunuyor.
Yukarıda anlatılan yöntemlerden size en uygun olanını seçmelisiniz. Ayrıca unutmayalım ki her yönteminde az da olsa risklerinin olduğunu bilmeliyiz. Kondom kullanma çok güvenli bir yöntem olmasına karşın onda bile gebe kalma riski yüzde 1 dir. Yöntemleri doğru uygulamak riskleri en aza indirecektir.
YORUMLAR