Hipertiroidi ve hipotiroidi hastalıkları

Tiroid bezi nerededir? Boyun bölgesinde yer almakta olan tiroid bezi, soluk borusunun sağ ve sol kısmında bulunmakta olan 2 kısımdan oluşmaktadır.

Tiroid bezi nerededir?

Boyun bölgesinde yer almakta olan tiroid bezi, soluk borusunun sağ ve sol kısmında bulunmakta olan 2 kısımdan oluşmaktadır. Tiroid bezinden, tiroid hormonu salgılanmaktadır. İnsan vücudundan salgılanmakta olan tüm hormonlar, beden üzerinde büyük önem taşıyor olsa da; tiroid hormonları en önemli hormonlardan biri olarak görülmektedir.

Tiroid Hormonunun Görevleri Nelerdir?

  • Vücudun metabolizmasını düzenlemektedir. Bu demek oluyor ki; sindirimden tutun, yağ, karbonhidrat ve protein mekanizmalarına, uyku düzeninize, yediklerinizin vücudunuzda yaratacağı etkilere kadar tüm metabolik olayların kontrolü, tiroid hormonundadır.
  • Vücut ısısının ayarlanması da tiroid hormonunun görevleri içerisinde yer almaktadır. İnsan bedenindeki enzimlerin çalışmaları için gerekli olan optimum sıcaklık, çok küçük miktarlarda dahi değiştiğinde, ciddi problemler ile karşılaşılabilmektedir.
  • Vücutta tutulan su miktarını ayarlar. İnsan vücudunda, olması gerekenden fazla su tutulduğunda, ödem oluşumu meydana gelir. Kilo alımına neden olan ödemler, kişiye kendisini şiş hissettirdiğinden dolayı da rahatsızlık vermektedir.
  • Kas ve kemik gelişimini sağlar. Büyüme hormonu olarak da etki göstermektedir.

Hipotiroidi Hastalığına Ait Belirtiler Nelerdir?

  • Tiroid eksikliğine bağlı olarak, hızlı bir şekilde kilo alımı başlar. Diyet ve spora rağmen, istenilen düzeyde kilo verimi mümkün olmayabilir.
  • Saç dökülmeleri artar. Genellikle erkek tipi denilen saç dökülmesi görülüp, saçların yan kısımları seyrekleşmeye başlar.
  • Tüylenmede artış görünür. Özellikle yüz bölgesinde, tüy miktarı artar ve tüy rengi koyulaşır.
  • Sinir, alınganlık ve depresyon başlangıcı gibi psikolojik sorunlar ile karşılaşılır. Hasta, hiç fark etmeden, ani parlamalarda bulunabilir ya da durup dururken ağlamaya başlayabilir.
  • Yorgunluk ve uykusuzluk gözlemlenir. Hastalar genellikle, ne kadar uyusalar da, uykularının bitmediğini ve gün içerisin enerjilerinin düşük olduğunu söylerler.
  • Adet dönemi düzensizlikleri kendini gösterir. Çoğu zaman, tedavi olmadıkları sürece, aylarca regl olmazlar.

Hipertiroidi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Hipertiroidi hastalığının belirtileri içerisinde ilk olarak; tiroid bezinin hızlı çalışması ve tiroid hormonunun fazla salgılanmasına bağlı olarak, ani kilo verimi görülebilmektedir. Kişi tüketmekte olduğu besinlere rağmen, metabolizması hızlı olduğundan dolayı kolay kolay kilo alamaz.
  • Ciddi miktarda saç dökülmeleri gözükmektedir.
  • Adet dönemi düzensizlikleri başlar. Kimi zaman regl süresi 15 günü bulabilirken; kimi zamanda 1-2 günde bitmektedir.
  • Aşırı terleme ve bunalma hisleri de tiroid bezinin fazla çalışmasının en büyük belirtilerinden bir tanesidir.

Hipertiroidi ve Hipotiroidi Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Tiroid bezinin olması gerektiğinden az ya da fazla çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkmakta olan bu hastalıklar, kan tahlilleri sonrasında, kolaylıkla hipertiroidi ve hipotiroidi hastalıkları teşhisi edilebilmektedir.

  • Yapılan tahliller sonucunda; TSH değeri yüksek bulunur ise; hastada Hipotiroidi olduğu düşünülmektedir. Asıl sonuç ise; T3 ve T4 sonuçlarına bakılarak anlaşılabilir. T3 ve T4 değerleri düşük çıkar ise; Hipotiroidin kesin teşhisi koyulmuş olur.
  • Hipertiroidinin teşhisi için ise; TSH değerinin düşük olması gerekmektedir. TSH değerinin düşük olduğu çoğu zamanda ise; T3 ve T4 değerler yüksek çıkmaktadır.

Hipertiroidi ve Hipotiroidinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tiroid bezinin olması gerektiği gibi çalışmaması nedeni ile oluşmakta olan Hipertiroidi ve hipotiroidinin tedavisi  için; başlıca 2 alternatif bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanı ilaç tedavisidir. İlaçlar yardımıyla, fazla çalışmakta olan tiroid bezi yavaşlatılırken, yavaş çalışmakta olan tiroid bezinin sonu olarak ise; tiroid hormonu az salgılandığından dolayı, takviye tiroid hormonu verilmektedir.

Cerrahi tedavi ise; yalnızca tiroid bezinde oluşan nodüller ve bezin büyümesi ya da küçülmesinden kaynaklı sorunlarda kullanılmaktadır.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..