Hipoglisemi nedir?
Hipoglisemi, kan şekeri oranının yüksek düzeyde düşmesinden kaynaklı bir rahatsızlıktır. Hipoglisemi yaşayan hastalar baş ağrısı, bulanık görme, terleme, baygınlık, baş dönmesi gibi şikâyetlerde bulunmaktadır. Bilinç kaybı yaşanmaması için hemen müdahale edilmelidir. Bu atağı en çok geçiren kişiler diyabet hastalarıdır. Fakat bu durum dışında da varlık gösterebilir. Vücudunuza aşırı yükleme yaptığınızda, strese bağlı durumlarda veya spor yaparken aşırı yüklenme durumunda da hipoglisemi atağı yaşanabilmektedir. Vücudunuzu uzun süre aç bırakıp, daha sonrasında şeker ve un esaslı bir gıda yüklemesi yapmanız size hipoglisemi nöbeti yaşatabilir. Bu riskli durumu yaşamamak adına önlemlerinizi almanız ve herhangi bir şüphede doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Hipoglisemi Tedavi Yöntemleri
Bütün yaşanılan rahatsızlıklar gibi hipoglisemi yaşayan veya şüphe duyan herkesin bilinçli bir yardım alması öncelikli şarttır. Erken teşhis bu rahatsızlık için de çok büyük önem arz etmektedir. Hastalık teşhis edildikten sonra seviyesine göre hipoglisemi tedavi yöntemleri geliştirilir. Eğer rahatsızlığınızın şiddeti hafif seviyede ise;
- Nöbet günlük öğünlerinizden önce yaşanmışsa hemen yapmanız gereken öğününüzü tamamlamanızdır. Öğünden sonra ise sıvı ve şekerli gıdalar alınmalıdır.
Rahatsızlığınızın şiddeti orta seviyede ise;
- Büyük bir bardak, şeker içeren sıvı tüketimi yapmanız tavsiye edilir.
Rahatsızlığınızın şiddeti yüksek seviyede ise;
- Bilinç kaybı oluşmuş demektir. Bu durumda ise iğne ile glikoz enjekte etmek suretiyle tedavi mümkündür.
Hipoglisemi, anlık olarak yaşandığından dolayı, bu durumda olan kişilerin yanlarında şeker seviyesini yükseltecek gıdalar taşımaları tavsiye edilir. Uzun süreli tedaviler için diyet programları gibi tedavi yöntemleri doktor tavsiyesinde almak gerekir.
Hipoglisemi Doğal Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
- Kafein içeren şeylerden kaçınılmalıdır.
- Günlük su tüketimi çok yapılmalıdır.
- Egzersiz ve hareket programları uygulanmalıdır.
- Protein içeren gıdalar artırılırken, un ve şeker içerenlerden uzak durulmalıdır.
- Vitamin eksikliği giderilmelidir.
- Öğünler çok tutulmalı lakin az yemek yenmelidir.
Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?
- Vücudun kırgın ve yorgun düşmesi, isteksizlik ve depresyon hipogliseminin en çok görülmekte olan belirtilerindendir.
- Sinirli bir hal, baş ağrısı şikâyeti, mide bulantısı ve el titremesi gibi sinirsel etkili belirtiler de görülmektedir.
- Görme sorunları. (Bulanık-çift görme)
- Sık sık yaşanan baş dönmeleri.
Hipoglisemi Nasıl Teşhis Edilir?
Atak yaşayan kişinin kan şekerinin ölçümü ile teşhis edilen hipoglisemi, ani ataklar içerdiğinden direk teşhis zor olabilir. Bu sebepten şüphe duyan veya atak yaşayan kişilerin doktorlarına başvurmaları teşhis adına yeterli olacaktır.
YORUMLAR