Kalp sağlığı için egzersiz yapmak

Dünya üzerinde yapılan araştırmalarda ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıkları gelmektedir. Modern tıp gelişimine rağmen kalp hastalıklarının bu durumu değişmemiştir.

Dünya üzerinde yapılan araştırmalarda ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıkları gelmektedir. Modern tıp gelişimine rağmen kalp hastalıklarının bu durumu değişmemiştir. Ülkemizde de durum aynı olmakla birlikte her geçen sene kalp hastalığından ölen insanların sayısı da artmaktadır. Kalp hastalıklarında değiştirilebilir ve değiştirilemez risk grupları vardır. Kalıtım rolünü değiştiremezken sigara içme,alkol kullanma gibi durumları değiştirebiliriz.

Kalp hastalıklarını önlemek için ne yapılmalıdır ?

Kalp hastalığı için egzersiz yapmak önemli faktörlerdendir. Düzenli egzersiz ile belli bir derecede bu durumu önleyebilirsiniz. Uzmanlar da bu gerçeğin farkında ve halkın bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapmaktadırlar. Çok bilinmemesine rağmen egzersiz kaslarımızı güçlendirdiği gibi kalbimizi de güçlendirmektedir. Dünya üzerinde yapılan araştırmalarda düzenli egzersizle uğraşan insanların kalp damar hastalıklarına daha az yakalandığı saptanmıştır. Stresimizi azaltan egzersiz kalp sağlığımız için de oldukça faydalıdır. Kalp hastalığı olan kişiler de kendine zarar vermeyecek ölçüde sporlarına devam edebilirler.

Kalp sağlığı ve egzersiz

Kalp sağlığı ve egzersiz konulu çalışmalar düzenli yapıldığı takdirde konusuna parmak basmaktadırlar. Yani egzersiz düzene bindirilmelidir. Yoksa faydası azalmaktadır. Egzersiz kalp damar hastalığına yönelik olacaka doktor kontrolünden geçtikten sonra ve fizyoterapist eşliğinde yapılmalıdır. Yoksa ani ölümlere ve kardiyak problemlere sebep olunabilir. Egzersiz programı klinik tabloyu bozmadan seyretmelidir. Egzersiz sırasında kalp damar sistemi daha ekonomik bir çalışma sistemi izler ve egzersiz devam ettiği sürece bu tablo devam eder. Solunum sistemimizi düzene sokar. Kandaki oksijen miktarını artırdığı için kalp daha çok oksijenle beslenir ve kalbiniz bile iyileşir. Aerobik egzersizler kalp sağlığına yönelik egzersizlerdir. Hafif tempolu yürüyüş , bisiklete binmek gibi egzersizler bu gruba girmektedir. Vücudu zorlamadan stres altına sokmadan yapılması önemlidir. Kalp hızı oldukça önemlidir. Kişiye uygun kalp hızlarında en fazla 30 dk olacak şekilde yapılmalıdır. Öncesinde belli bir süre ısınma hareketi ve sonrasında soğuma hareketleri de çok önemlidir. Kişinin fazla yorgunluk hissetmemesini sağlar. Haftalık periyotlarda en az 3 gün kalp sağlığı için egzersiz yapmak gerekmektedir.  Bu düşünce unutulmadan egzersiz programı sürdürülmelidir. Kendinize uygun kalp hızında yapılan egzersizler kalp sağlığını en olumlu yönde etkileyen egzersizlerdir. Kalp hızının  normalin çok üzerine çıkması bu dengeyi bozar ve ani şoklara neden olur.

Kontrol edilemeyen tansiyon, sürekli kalp rahatsızlıklarında egzersiz yapmak tehlikelidir. Fizyoterapistler eşliğinde yapılan programlarda kalp sağlığı için egzersiz yapma sonucunda maksimum düzeyde verim alınmaktadır. Kendi vücut düzeyinize, nabız ölçümünüze uygun egzersizleri yapmak siz kalp hastalıklarından korumakla kalmayıp vücudunuzu şekle sorar ve moral olarak da iyi hissetmenizi sağlar. Doktorunuzla oluşturduğunuz program sayesinde risk faktörünü en aza indirgeyebilirsiniz. Koroner hastalıkların önüne geçebilirsiniz. İnternet üzerinden alacağınız bilgilerle doktorunuzla tartışıp uygun şekli oluşturabilirsiniz. Eğer bir kalp rahatsızlığınız varsa kendi kendinize yapacağınız egzersizler kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Buna dikkat etmek oldukça önemlidir.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..