Kıl dönmesi nedir, nasıl oluşur?
Kıl dönmesi,birçok kişiye çok büyük sıkıntılar oluşturan bir rahatsızlıktır. Hem verdiği acı ve hem de insan vücudunda çıktığı muhtelif yerler itibariyle gerçekten de çok sıkıntılı bir durumdur. Bu rahatsızlığın her ne kadar ameliyatı mümkün olsa da ameliyata giden süreç ve sonrasındaki süreç kişide, bazı rahatsızlıklar oluşturur. Şöyle ki;
Kıl dönmesi, kılın deri altında büyümesidir. Derinin altında bir boşluk bularak derinin altına doğru büyümesi sonucunda oluşur. Derinin altında yer edinin bu kıl, daha sonra orada iltihaplanmaya neden olmaktadır. Apse, kaşıntı, akıntı oluşturarak insana rahtsızlık vermektedir.
Kıl dönmesi vücudun nerelerinde olur?
Kıl dönmesi şikayetlerinin %95’in kuyruk sokumunda görülmektedir. Geriye kalan kısımlar ise tıraş edilen bölgeler(sakal, kasık, makat), göbek bölümü ve koltuk altı olarak sıralanabilir. Koltuk altı ve kasıkta meydana gelen kıl dönmeleri ter bezlerinin enfekte olmasından dolayı ortaya çıkar.
Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?
Kıl dönmesi uzun süre bir belirti vermeyebilir çünkü deri altında saklanan kılın, iltihap oluşturması süre almaktadır. Kıl dönmesi belirtileri konusunda kıl dönmesinin olduğu yerde ilk başlarda 1-2 cm’lik şişlikler ve küçük delikler görünebilir. Bir zaman sonra iltihaplanma başlayınca kötü koku ve akıntı gün yüzüne çıkacaktır.
Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılır, hastanede ne kadar kalınır?
Kıl dönmesi ameliyatı sırasında sorunlu bölge uyuşturularak hastalıklı doku çıkarılır. Hastanede kalma süresi ise 2 gün civarındadır.
YORUMLAR