Mide yanması nedir?
Mide yanması birçok kişide görülen bir rahatsızlıktır. Mideniz yanmaya başladığında yediklerinizi bir daha yemek istemeyebilirsiniz. Çünkü sizi dakikalarca bu yanma hissi rahatsız edebilir. Peki mide yanması nedir ve mide yanmasının nedenleri nelerdir. İsterseniz bu konu hakkında kısa ama öz bilgi verelim.
Mide yanması, midede oluşan asitin yemek borusuna doğru kaçarak insana verdiği yanma, ekşime hissidir. Yani aslında yanan midemiz değil, yemek borumuz ve gırtlak kısmımızdır. Özellikle mide yanmasını artıran gıdalar, midenin asit dengesini bozmakta ve daha çok asit salgılanmasına sebebiyet vermektedirler.
Mide yanmasını önlemek için ne yapmalı?
Mide yanmasını önlemek için düzenli ve sağlıklı beslenme şart. Ayrıca bol sıvı tüketimiyle, yemek borusunda kalan yiyecekleri aşağıya taşıyabilirsiniz. Bilinçsizce ilaç tüketilmemelidir, zira bazı ağrı kesiciler, mide yanmasını artırmaktadır. Alkol ve sigara kullanımı, aşırı yağlı ve kızartma besinler mide yanmasına sebebiyet vermektedir. Asitli içecekler, kafein, çay, kahve, acı sosların kullanımı da mide yanmasını tetikler, mide yanmasının nedenleri arasında yer almaktadır..
Bu yüzden bu yiyecekleri tüketirken kendimizi rahatsız etmeyecek miktarda tüketmeliyiz. Özellikle yemeklerden sonra uzanmamalıyız. Çünkü yemekten sonra mide sindirime geçmekte, asit salgılamaktadır, uzandığımızda bu asit boğazımıza gelebilir ve mide yanması hissi verebilir.
Mide yanması nasıl geçer?
Lahana, karnabahar, patates, elma sirkesi, sade maden suyu, ıspanak, muz, taze kızarmış ekmek, meyan kökü asit dengesine zarar vermez ve mide yanmasına iyi gelen besinler arasındadır.
YORUMLAR