Sinüzit belirtileri ve tedavisi

Sinüzit nedir? Burun kanallarının içinde bulunan burun mukozasının ürettiği salgı sayesinde, solunum yolları ısıtılır ve nemli kalır.

Sinüzit nedir?

Burun kanallarının içinde bulunan burun mukozasının ürettiği salgı sayesinde, solunum yolları ısıtılır ve nemli kalır. Bu mukozanın şişip, iltihaplanarak sinüs kanallarını kapatması durumunda meydana gelen hastalığa sinüzit denir. Sinüzit akut ve kronik sinüzit olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit genellikle nezle ve grip gibi soğuk algınlıkları sonrasında oluşur ve 3 ay içinde tüm belirtileri geçer. Kronik sinüzit ise burun içindeki yapısal sorunlardan kaynaklandığı için, bu sorun çözülmediği sürece devam eder.

Sinüzitin nedenleri nelerdir?

  • Sigara ve alkol kullanımı,
  • Süt ve buğday gibi gıdaların sebep olduğu alerjik reaksiyonlar,
  • Havasız, kapalı bir ortamda çalışıyor olmak,
  • Nezle ve grip gibi soğuk algınlığı,
  • Kirli, dumanlı havada veya klimalı ortamlarda uzun süre kalmak,
  • Saçları ıslatıp dışarı çıkmak ve rüzgara maruz kalmak,
  • Yazın sıcakta, terliyken vantilatörün önünde durmak.
Akut sinüzitin çoğu zaman bizim kendimize dikkat etmememizden kaynaklandığını düşünürsek, yazdığımız sinüzitin nedenleri nelerdir maddelerine dikkat ederek sinüzüt olma riskinizi en aza indirmeniz mümkündür.
Sinüzit belirtileri ve tedavisi

Sinüzitin belirtileri nelerdir?

  • Yüz, göz ve başta oluşan ağrılar. Öksürürken, ağır bir şey kaldırırken veya başın yere eğildiği durumlarda ağrılar şiddetini arttırır. Bunun yanı sıra alın ve burunda oluşan doluluk hissi.
  • Sarı-yeşilimsi bir renkteki, tek taraflı burun akıntıları. Bu burun akıntısı sürekli olabileceği gibi zaman zaman da ortaya çıkabilir. Akıntının solunun yollarına yayılması halinde hastada öksürük, diş ağrısı, kulak ağrısı, boğaz ağrısı ve koku alamama gibi şikayetler oluşabilir.
  • Sinüzit belirtileri içerisinde, hasta kendini yorgun ve halsiz hisseder, ateşi yükselir.
  • Çift görme, göz ve alın bölgesinde meydana gelen ağrılı şişlikler de sinüzitin belirtileri arasında yer alır.
  • Çocuklarda ise tüm bu belirtilerle birlikte, bulantı ve kusma da görülebilir. Bu saydıklarımız sinüzit belirtileri arasında gösterilebilir.

Sinüzit tedavisi

Rahat nefes alabilmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için, mutlaka sinüzit tedavisi yapılaması gerekir. Yukarıda saydığımız belirtilerin mevcut olduğu durumlarda, mutlaka bir Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir. Doktorun yapacağı muayene, çekilecek röntgen filmi veya bilgisayarlı tomografi sonucunda sinüzit teşhisi konulur.

Sinüzitin türüne göre tedavi uygulanır. Akut sinüzitte yaklaşık 10 günlük bir antibiyotik tedavisi, ayrıca gerekli görülen durumlarda da burun açıcı sprey ve damlalar kullanılır. Çoğunlukla ilaçlı sinüzit tedavisi başarılı olur.
Kronik sinüzit durumunda ise, burun içindeki eğrilikleri veya kırıkları düzeltmek için ameliyat uygulanır. Endoskopi adı verilen bu yöntemin hiçbir riski olmadığı gibi, yan etkileri de oldukça azdır. Ameliyat sonrasında eğer alerjiye bağlı bir sinüzüt değilse, hastalığın tekrarlama ihtimali oldukça düşüktür.

Sinüziti ne rahatlatır?

Sinüzit sorunu olanların; burunlarını tuzlu su veya buharla temizlemeleri, burun damlası ve sprey kullanmaları da onların daha rahat nefes almalarını sağlayacaktır ve sinüziti rahatlatacaktır. Yalnız damla ve spreyi doktora danışmadan kullanmamak gerekir. Burun açıcı bazı spreylerin, uzun süre kullanıldığında bağımlılık yaptıkları unutulmamalıdır.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..