Sinüzit nedir?
Burun kanallarının içinde bulunan burun mukozasının ürettiği salgı sayesinde, solunum yolları ısıtılır ve nemli kalır. Bu mukozanın şişip, iltihaplanarak sinüs kanallarını kapatması durumunda meydana gelen hastalığa sinüzit denir. Sinüzit akut ve kronik sinüzit olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit genellikle nezle ve grip gibi soğuk algınlıkları sonrasında oluşur ve 3 ay içinde tüm belirtileri geçer. Kronik sinüzit ise burun içindeki yapısal sorunlardan kaynaklandığı için, bu sorun çözülmediği sürece devam eder.
Sinüzitin nedenleri nelerdir?
- Sigara ve alkol kullanımı,
- Süt ve buğday gibi gıdaların sebep olduğu alerjik reaksiyonlar,
- Havasız, kapalı bir ortamda çalışıyor olmak,
- Nezle ve grip gibi soğuk algınlığı,
- Kirli, dumanlı havada veya klimalı ortamlarda uzun süre kalmak,
- Saçları ıslatıp dışarı çıkmak ve rüzgara maruz kalmak,
- Yazın sıcakta, terliyken vantilatörün önünde durmak.
Sinüzitin belirtileri nelerdir?
- Yüz, göz ve başta oluşan ağrılar. Öksürürken, ağır bir şey kaldırırken veya başın yere eğildiği durumlarda ağrılar şiddetini arttırır. Bunun yanı sıra alın ve burunda oluşan doluluk hissi.
- Sarı-yeşilimsi bir renkteki, tek taraflı burun akıntıları. Bu burun akıntısı sürekli olabileceği gibi zaman zaman da ortaya çıkabilir. Akıntının solunun yollarına yayılması halinde hastada öksürük, diş ağrısı, kulak ağrısı, boğaz ağrısı ve koku alamama gibi şikayetler oluşabilir.
- Sinüzit belirtileri içerisinde, hasta kendini yorgun ve halsiz hisseder, ateşi yükselir.
- Çift görme, göz ve alın bölgesinde meydana gelen ağrılı şişlikler de sinüzitin belirtileri arasında yer alır.
- Çocuklarda ise tüm bu belirtilerle birlikte, bulantı ve kusma da görülebilir. Bu saydıklarımız sinüzit belirtileri arasında gösterilebilir.
Sinüzit tedavisi
Rahat nefes alabilmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için, mutlaka sinüzit tedavisi yapılaması gerekir. Yukarıda saydığımız belirtilerin mevcut olduğu durumlarda, mutlaka bir Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir. Doktorun yapacağı muayene, çekilecek röntgen filmi veya bilgisayarlı tomografi sonucunda sinüzit teşhisi konulur.
YORUMLAR