Spor yaparken stresli oluyorum ne yapmalıyım ?
Her branşta olduğu gibi spor dallarında da stres yönetimi oldukça önemlidir. Sporcular baskı altında kaldıklarını düşündüklerinde bütün enerjilerini kaybederler. Bu da kişinin moral motivasyon bozukluğuna ve yaptığı işi layıkıyla yerine getirememesine sebep olur. Kişi kendini baskılanmış hisseder ve performansını yeterince gösteremez. Her işte olduğu gibi yaptığı spor dalında da hedef koyma yükselme açısından önemlidir. Elde ettiği başarıların üzerine yenisini koyarak ilerlemeyi hedefleyen bir sporcu sporda stres yönetimi hakkında her şeyi bilmelidir. Yapılan araştırmalar sporcu çok başarılı dahi olsa stresle başa çıkma işlemini gerçekleştiremediğinde performansında ani düşüşler olduğu saptanmıştır. Antrenörlerin bu işte büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Özellikle bireysel sporlarla uğraşan sporcuların koçlarıyla bire bir ilişkide olması gerekmektedir. Her durumda yanında olduğunu hisseden sporcular elde ettiği başarılarını da ekipleriyle paylaşırlar. Yıllarca beraber çalışan koç ve sporcu birlikteliği herkes için önemli olmaktadır. Koçlar psikolojik eğitim de almalıdırlar. Sporcu psikolojisinden anlamaları gerekmektedir ve sporda kaygı yaşanmaması önemlidir. Yanlış etkiyle sporcuyu baskı altında bırakabilecekleri gibi performans düşüklüğü de yaratabilirler.
Sporu stres haline getirmeme her antrenör için bilinen bir şey olmalıdır. Saatlerce çaba gösteren sporcular bu vasfa sahip olan kişilerce eğitilmelidir. Takım psikolojisiyle bireysel sporcu psikolojisi birbirinden farklıdır. Bunları da göz önünde bulundurmak gerekir. Hırs bazı takımları yerle bir edeceği gibi bazı takımları da daha iyi hale getirebilir. Bu tamamen psikolojiye bağlıdır. Sporun bir etkisi de stresi azaltıcı yöndedir. Yani bir uğraş elde eden kişi günlük dertlerinden kurtulmakla kalmayıp vücudu yorulduğu için de daha iyi bir uyku çekmektedirler. Sanılanın aksine spor bedeni yormaz dinlendirir, tabi ki doğru yapıldıysa. Doğru şekilde yapılan spor kişiyi hem ruhen hem de bedenen dinginleştirir, dinlendirir. Yapılan araştırmalar da bu düşünceyi kanıtlar yöndedir. Spor ile uğraşan kişilerin mental sağlıklarının daha iyi olduğu ve kişi de dinlendirici etki yaptığı saptanmıştır. Birey kendini bir uğraşa verdiği için de parasal, manevi duygularını bir tarafa bırakıp konsantre olmayı öğrenecektir. Hem konsantrasyon sağlama hem de vücut dengesini bulmak için spor en iyi aktivitedir. Spor yapan kişilerin yapmayanlara göre daha dinç bir şekilde yaşlandığı da ortaya koyulmuştur. Yaşlandıklarında yaşadıkları sağlık problemleri düzeltilebilir ölçüdedir.Yani spor hem bugününüzü hem de yarınınızı etkiler.
Spor yapan kişiler stresle başa çıkmanın yollarını kendileri de bulabilirler. Yani her takımın bir psikolog gözetimi yapılmamaktadır. Spor ve stres yönetimi bu bağlamda sporcunun kendisine de kalmış olabilir. Bunu başaracak olan yine sporcunun kendisidir. Burada sporcu kendi sorunlarını çözecek ve kendini motive etmenin yollarını bulacaktır. Fazla baskının da az baskının da sonuç vermediği durumlar görmüşüzdür. Fazla stres yaşayan sporcular performansını kontrol edememektedir. Ama durumun ciddiyetinin farkında olmayan sporcular da performans artırıcı yönde etki yapamamaktadır. Yani iş bireyin kendisindedir.
YORUMLAR