Sağlıklı kalmak için neler yapmalıyız ?
Günlük hayatımızda sağlıklı kalmak için yapılması gerekenler bu bölümde yer almaktadır. Evet malum yaz ayları yaklaştıkça, kışın alınan kalın kıyafetlerle saklanan kilolar görünür hale geliyor. Hareketsiz kalınan kış dönemleri yaz aylarının başlamasıyla hareketlenmeye başlıyor ve insanlar spor salonlarına akın ediyor. Başlanan yürüyüşler, her pazartesi başlanan diyetler ortaya çıkıyor. Ama yine her şey gibi bu da bir düzene oturmuyor ve insanlar verdikleri kiloları kat kat fazlasıyla alıyorlar. Yaz aylarında sağlıklı kalmak için öneriler bütün televizyon kanallarında, gazete sayfalarında verilmektedir. Sağlıklı yaşam için ne yenmeli, ne içilmeli, hangi sporlar yapılmalı her yerde karşımıza çıkıyor. Bunun yararı olduğu gibi hiçbir bilgisi ya da yeterli bilgisi olmayan insanlar da bu işe el atınca zararı da kaçınılmazdır. Bir insanı özellikle yeme ve spor konusunda yönlendirmek oldukça zordur. Bunu yaparken elindeki bilgileri onlara kanıtlayarak yapabilmek lazım .
Yaz ayları sıvı kaybımızın had safhada olduğu zamanlardır. Oturduğumuz yerden ter ile kaybettiğimiz su bizi bitkin bırakır ve direncimiz düşer. Yaz aylarında ortaya çıkan meyvelerin sulu olması bundan kaynaklanmaktadır. Yaz aylarında sağlıklı kalmak için öneriler verilirken en başta söylenen şey bol sıvı tüketimi. Çay kahve vücut su miktarını bilinenin aksine düşürmektedir. Bir bardak çay veya kahve içtiğinizde bunu dengelemek için o bardaktan daha büyük miktarda su tüketmelisiniz. Asitli içecekler de su ihtiyacını karşılamaya yönelik değildir. Yeni dönemde moda olan alkali su tüketme alışkanlığı eğer ki çok miktarda asitli içecek, fast food, hazır gıda tüketiyorsanız sizin için de yararlı olabilir. Bol bol sulu meyve de tüketilmelidir. Kavun karpuz gibi meyveler yaz aylarında hem tok tutmakta hem de sıvı ihtiyacını karşılamaktadır. Su içme ihtiyacı hissettiğimizde vücudumuzda su kaybı yaşanmış olmaktadır. Yani su içme isteği gelmeden sıvı tüketimi yapmalıyız. Özellikle günde 2 litre sıvı tüketimi çok önemlidir. Bunun 1.5 litresi su yarım litresi meyve suyu ,süt gibi gıdalardan karşılanabilir. Yeme düzeni yaz aylarında çok önemlidir. Akşam geç vakitlerde yenen yemekler direk yağ oranını artırdığı için önerilmemektedir. Yeme düzeni kış gibi düzenli olmalıdır. Yaz ayları geç uyunan ve kahvaltıların atlandığı dönem olduğu için kilo alımı bu dönemlerde yaşanmaktadır. Kahvaltı en önemli öğündür ve kesinlikle atlanmamalıdır.
Yaz aylarında sağlıklı kalmak için öneriler kişiden kişiye değişmektedir. Hareketsiz biriyseniz yapacağınız yüzme aktivitesi vücudunuzu forma sokacaktır. Eğer sıvı tüketmeyen biriyseniz bol sıvı tüketmeniz kendinizi dinç hissetmenize sebep olacaktır. Yapılan araştırmalar insanların yaz dönemine kadar sıkı diyet ve spor ile devam ettiği fakat istediği kiloya ya da vücuda ulaştığında bu ikiliyi bıraktığını göstermektedir. Ve yaz bitiminde forma sokulmuş olan vücut kendini bırakmakta verilen kilolar geri alınmaktadır. Yani hep denildiği gibi kısa süreli değil sürekli kilo takibi, yenilen yiyeceklerin niteliğine sürekli dikkat edilmesi gerekmektedir.
YORUMLAR